Åtte tegn på at parforholdet ditt er på vei utfor kanten

04.09.2021

Har du en fornemmelse av at partneren din tenker på samlivsbrudd, er det sannsynligvis fordi du legger merke til hint du ikke bør overse, som f. eks følelsesmessig avstand, lite romantikk og intimitet. Dere er mer som venner eller romkamerater.

Dersom tonen mellom dere i tillegg blir foraktfull, kan det være for sent å redde parforholdet.

For å reparere et skrantende parforhold, må dere sammen konfrontere problemene eller avslutte forholdet så respektfullt som mulig for å unngå ytterligere skade og samarbeidsproblemer om felles barn.

Magefølelsen sier at noe er galt i parforholdet. Denne erkjennelsen kan melde seg gradvis eller venner og familie har lagt merke til endringer og uttrykker sin bekymring. Kanskje du overser eller unngår å tenke på det i håp om at ting går over eller blir bedre av seg selv. Det er nesten alltid en tabbe. Om du får en mistanke om at partneren tenker på samlivsbrudd, er det fordi du ser tegn du ikke bør ignorere.

Her er åtte tegn på at partneren din er ganske ulykkelig og vurderer samlivsbrudd

1. Partneren unngår deg, unngår å prate eller generelt å tilbringe tid sammen med deg

Partneren tilbringer heller tid med venner eller på jobben, deler lite om seg selv, hører sjelden etter når du snakker og viser lite interesse for deg. Hun eller han er ikke interessert i hvor du er eller hva du gjør. Du merker en følelsesmessig avstand.

Hvis dere har kranglet mye, kan det være godt med litt avstand, men hvis avstanden vedvarer, er det et tegn på at noe er alvorlig galt i parforholdet.

Noen tenker at ting er blitt bra når krangel og konflikt opphører, men tvert imot er det varsel om at situasjonen er virkelig alvorlig. Da har sannsynligvis partneren koblet seg fra parforholdet følelsesmessig og er på veg bort.


2. Dere lever sammen som venner eller romkamerater. Intime initiativ avvises

Det er lite romantikk og fysisk kontakt mellom dere. Hvis dere snakker sammen, handler dialogen om logistikk og praktiske ting som må til for å drifte AS Familien.

Ingen intimitet og seksuelle tilnærmelse avvises. Dere hverken koser, klemmer eller kommer med kjærlighetserklæringer til hverandre lenger. Du har kanskje fortalt deg selv at dette er normalt over tid og at sånn blir det i alle parforhold.


3. Partneren din er motvillig innstilt til å jobbe med forholdet for å løse konflikter eller bedre kommunikasjonen

Du har uttrykt bekymring over avstand og mangel på fellesskap mellom dere, men får ingen respons. Du har foreslått ting dere kan gjøre sammen for å bedre kommunikasjonen. Du har tatt initiativ til å gjøre noe sammen for å bedre kommunikasjonen; foreslått parterapi og lest selvhjelpsbøker, men partneren din er ikke interessert eller er med passe halvhjertet for å ha alibi for at han eller hun i det minste har prøvd.


4. Det virker som om partneren din ikke bryr seg om følelsene dine eller hvordan du har det

Partneren virker likegyldig og gir ingen respons på noe du er opptatt av. Dialogen og kommunikasjon preges av kritikk, forakt, selvforsvar og taushet; at partneren trekker seg unna. Samlivforsker John Gottman kaller disse "Apokalypsens fire ryttere". I verste fall har dialog og kommunikasjonen stoppet helt.


5. Partneren er alltid opptatt med noe annet eller har aldri tid til deg lenger.

Partneren prioriterer nesten alltid noe annet, og er motvillig med på felles aktiviteter. Du merker endring i hvordan partneren forholder seg til mobilbruk; blir mer opptatt av mobilen. Han eller hun virker generelt «fjernere» og trekker seg unna hvis det ringer eller kommer meldinger. Da kan mistanken om tredjepart melde seg.


6. Partneren blir plutselig mer opptatt av utseendet sitt

Han eller hun begynner å trene; eller bruker mer tid på trening. Partneren blir mer opptatt av kosthold og vektnedgang. Utseende og klesstil blir viktig samtidig som interessen for partneren avtar.


7. Partneren blir mer hemmelighetsfull om penger, sosiale medier, e-post og mobil

Partneren blir opptatt av å skjule mobilen; vokter den for partneren. Han eller hun lager egen bruker og endrer passordet på PC'en; som kanskje var felles før. Du får en fornemmelse av at partneren skjuler noe. Hvis partneren ikke har vært særlig opptatt av familieøkonomien, kan de plutselig bli veldig interessert.


8. Søkehistorikken i nettleseren viser ord som «samlivsbrudd», «separasjon», «skilsmisseadvokat», «barnebidrag», «parterapeut» eller «parterapi»

Disse søkeordene bør få alarmen til å gå; at partneren din vurderer samlivsbrudd. Det kan hende du har en anelse om at ting ikke er bra, men blir likevel overrasket over at det er så ille. Søk etter «parterapeut» eller «parterapi» kan gi håp om at alt ikke er forbi, men det kan også være for å samle siste dokumentasjon på at intet skal være uprøvd. Det hjalp heller ikke, så parforholdet er over, og nå er samlivsbrudd eneste løsning.

Hva nå?

Problemene kan ikke feies under teppet lenger; parforholdet kan være hinsides redning, og det må du finne ut av ved å snakke med partneren din. Hvis parforholdet skal ha en sjanse, må du ta tak og forholdet deg direkte til parproblemene, selv om de kanskje ikke er uttalte ennå. Ta det opp med partneren din; hvordan har han eller hun det i parforholdet? Er partneren villig til å jobbe med kommunikasjon og samspill? Er han eller hun villig til å prøve parterapi? Hvis partneren nekter eller antyder at det er du som har et problem og må endre deg, er samlivsbrudd nesten uunngåelig.

Når bruddet er et faktum

Når bruddet er et faktum, søk følelsesmessig støtte hos venner, familie eller en terapeut. Kontakt fastlegen og vurder om du skal informere arbeidsgiver om din livssituasjon. Du kan få samme symptomer ved samlivsbrudd som ved moderat depresjon. Kontakt banken din for hjelp og veiledning i økonomiske forhold eller advokat om det blir vanskelig og konfliktfylt. Ta kontakt med familievernkontoret for mekling dersom dere har felles barn under 16 år. Dere trenger ikke være venner etter bruddet, men vennlige mot hverandre. Høflighet og vennlighet mot hverandre vil gagne barna og foreldresamarbeidet fremover.

Kilde: Psychology Today