Ferien kan være en anledning til å styrke parforholdet

28.06.2023

I en hektisk hverdag kommer nærheten i parforholdet ofte i bakgrunnen. Sommerferien kan derfor bli en kjærkommen anledning til å ta igjen det forsømte. Mange får et bedre forhold til sin partner i løpet av ferien. Nå har dere tid til å omgås uten stress, dele opplevelser og prate sammen. Les mer

Man trenger ikke de spektakulære opplevelsene for å ha det godt sammen. Det viktigste er å sette av tid og rette oppmerksomheten mot hverandre. Forskning på parforhold viser at å dele tanker og følelser, være interessert i og å vise at partneren er viktig, har særlig betydning for opplevelsen av nærhet. Ta på hverandre; gi en klem, stryk på kinnet, vis at du bryr deg om. Berøring setter i gang oxytocin, som er kroppens kjærlighets- og omsorgshormon. Når man opplever nærhet, kommer også tiltrekning og lidenskap. Det å oppleve nye ting sammen kan også øke interessen og tiltrekningen til partneren.

Ferie skal gi overskudd
Er du sliten når ferien begynner, kan du trenge tid til å gire ned før du drar noe sted. Hvis dere drar rett fra jobben, der man har stresset med avslutning og fullføring av oppgaver, til sommer og masse tid, kan overgangen bli veldig brå. Ett par rolige dager hjemme til å dele forventninger og glede seg sammen, kan gjøre godt.

Mange familier eller par har en så travel hverdag spekket med aktiviteter at de ikke er vant til å være sammen så intensivt som ferien legger opp til. I stedet for å være sammen noen få timer på tidlig kveldstid, skal man plutselig fungere sammen 24 t i døgnet, to til fire uker i strekk. Så oppdager man at man har glemt hvordan man bare ER sammen; å bare VÆRE uten at det skal foregå noe. Evnen til å kjede seg og gjøre ingenting er svekket; det hviler en generell forventning både fra barn og voksne om at det skal skje noe hele tiden. Hvis dere ikke er en action-familie til hverdags, prøv å la være å pakke ferieprogrammet for tett. Sørg for avveksling og tid til bare å være sammen uten at det skal være aktiviteter fra morgen til kveld hver dag.

Ferieplanlegging
Hva ønsker dere som familie eller par å få ut av ferien? Kjenn etter, hva har du egentlig lyst til i ferien? Hvordan kan alles ønsker samordnes?

Snakk sammen om ferien, før dere planlegger. Del forventninger og planer, vær åpne for hverandres ønsker til sted, omgivelser, ferieform. La barna komme til orde selv om beslutningen er det voksnes ansvar.

Ta forhandlinger og inngå kompromiss i ro og mak hjemme, i stedet for i en rundkjøring nær en europeisk storby. Vær fleksibel, hva er viktigst? Å få det som du vil eller at stemningen totalt sett er god? Vær generøs; tenk i gjennom hva som er viktig og hva du kan avstå. Det beste er at begge byr på seg selv med tanke på den andres ønsker.

De familier som særlig kan møte utfordringer i forbindelse med ferieplanleggingen, er nyfamilien. Der skal ferieperioden koordineres og tilpasses barn fra ulike parforhold, ekser og deres nye partnere.

Noen mulige kilder til konflikt bør man være særlig oppmerksom på:

  • Ulike forventninger

Han vil ligge på solsenga med en kald øl, hun vil på sightseeing og barna vil på badeland. Han tenker hvorfor må hun stresse sånn; hvorfor kan hun ikke roe ned, mens hun tenker han gidder ikke være sammen med meg, selv om vi har fri. Ingen av foreldrene har særlig lyst å dra på badeland. Mange tror at partneren er tankeleser, men det er ikke lett å imøtekomme behov og ønsker som ikke uttrykkes åpent. Snakk sammen og avklar forventninger. Begge bør gi litt og inngå kompromisser til fordel for fellesskapet

  • Alltid sammen

Man trenger ikke gjøre alt i fellesskap eller være sammen hele tiden. Bli enige om og fordel alenetid dersom det er et behov. Det gjelder også selv om det bare er en part som har behov for delta på aktiviteter som bare interesserer den ene.

  • Alltid pålogget

Snapchat, facebook, twitter, Instagram, mail og meldinger; konstante avbrudd med den konsekvens at familien og partneren et kort øyeblikk blir nedprioritert. Når de øyeblikkene skjer nesten kontinuerlig, gir det gode vilkår for mas og misnøye. Det er umulig å ha oppmerksomheten to steder samtidig, derfor er det lurt bli begrense bruken av sosiale medier og prioritere dine nærmeste relasjoner fremfor de online.

  • Fra Holmestrand til Skiippagurra

Dere stresser land og strand rundt til slekt og venner i ferien ettersom dere treffer dem så sjelden. De forventer kanskje at dere kommer, men når ferien er over, har dere fartet hele Norge rundt og er helt utkjørt. Gi blaffen i hva slekta vil, si nei, dere trenger ikke tilfredsstille andres behov i ferien.

  • Erstatt mas med kommunikasjon og dialog

Vær tydelig. Forsøk å få tak i følelsen bak irritasjonen enn å skjenne på partneren. Kommuniser hva du føler, for å få dekket ditt behov i stedet for å formulere det som en klage. Da øker sjansen for at du får gehør for dine ønsker.

  • Ferien kan sette parforholdet på prøve.

Plutselig skal man være sammen på veldig liten plass, sammen med flere som man ikke nødvendigvis har perfekt kjemi med. Tre uker i en bobil med svigermor eller på hytta til svogeren og hans fire pubertale tenåringsdøtre, kan få det selv det mest robuste parforhold til å knake i sammenføyningene.

Mange har et urealistisk tidsperspektiv når det gjelder ferien. Ambisjonene kan omfatte vedlikehold, rydding og reparasjoner, besøke familie og venner. Man ønsker seg kvalitetstid med barn og partner, Det blir ikke tid til å slappe av og i verste fall er man er så sliten på slutten at man lengter til ro og fred på jobben.

En vanlig felle er å ha ferie uten å være oppmerksomme på hverandre, fokuset blir i stedet på aktiviteter og opplevelser. Man glemmer å være sammen, le, snakke og være nysgjerrige på hverandre. Unngå å lage for tett program, men legg inn tid til å være spontane og ta ting på sparket. Sett av en felles stund hver kveld der dere snakker om dagen som har vært og ser fremover sammen. Del drømmer og planer for høsten.

Ble ikke ferien den vitamininnsprøyting parforholdet og familien trengte?
Det kan ligge et stort press på ferien, hvis man har strevd en stund, ikke hatt det godt sammen på lenge. Man tenker at endelig får man tid til å gå hånd i hånd, snakke sammen, dele tanker og opplevelser, oppleve noe felles og ha sex, men mange ender med å bli skuffet, for konfliktene og hverdagens sårheter følger med på lasset. Det ender med skuffelse og en erkjennelse at man i hverdagens krav og logistikk har sklidd lenger og lenger vekk fra hverandre. Det kan gi opphav til en følelse av ensomhet og tanker om at man ikke passer sammen når man ikke får det til å fungere i ferien.
Mange forhold opplever en krise under eller rett i etterkant av ferien. Det kan være flere grunner til at det blir sånn. For det først glemmer man ofte å justere og tilpasse forventningene. For det andre er det utfordrende for noen par å være så mye sammen når man ikke er vant til det.

Bruk ett par dager på å lande når dere er kommet hjem før hverdagen starter for fullt. Den energien som har samlet i ferien, kan forsvinne som dugg for solen hvis overgangen blir for brå.

God ferie!